Socken/stad: Skön

Före jul förekom som bekant även slakt. Särskilt svinslakten fordrade åtskilligt med manskap. Vanligen var det en årsgris som slaktades och då behövdes det 5 å 6 man till hjälp. Grisen infångades, slogs omkull och placerades på en vanlig vattenså med uppstående handtag, "öron". En man satte sig på grisen och tryckte så fast den mot såkanterna, ett kort rep formades till en ögla, som lades på grisens tryne, en pinne stacks även ini öglan och vreds runt (s.k. trynträ). Genom åtskruvningen hindrades grisen från att skrika och ett gott handtag var trynträdet för att hålla upp grisens huvud under blodavtappningen, som skedde genom ett stick bakom det öra som låg underst. Någon bedövning förekom ej före blodavtappningen, förrän på 1870-80-talet. Sedan slakten var avklarad, tog man noga reda på fläsk och kött och nedsaltade detta. Det som skulle användas till julmat fick en lättare saltning.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 46-47. Sundsvall 1947.